Een ondergrond van meubelplaat

Als ondergrond heb ik een strook meubelplaat van 250cm bij 40cm gebruikt. Onder deze plaat heb ik verstelbare pootjes gemonteerd, zodat de plaat waterpas op de boekenkasten geplaatst kan worden. De vloer op zolder is niet egaal, dus het is wel noodzakelijk.

Opbouw met isolatieschuim

Op de meubelplaat heb ik met Bison Polymax twee lagen van isolatieschuim van 1cm dikte gelijmd. De sporen zijn op een op maat gedecoupeerde 12mm multiplexplaat bevestigd. Deze plaat heb ik zwart gespoten zodat eventueel ontbrekend grind minder opvalt. De omtrek van de plaat heb ik uit de bovenste laag isolatieschuim gesneden. De gaten heb ik opgevuld met isolatieschuim en Bison Polymax.

 De wegen heb ik uit 2mm balsahout samengesteld. Daardoor liggen ze op dezelfde hoogte als het spoor. Dure oplossing, maar het materiaal lag er nog en er waren geen plannen voor gebruik.

Het perron is van piepschuim, met Faller steentjespapier en straattegels. Het is 1cm hoog om zo de spoelen van de wat oudere ontkoppelrails te verstoppen. Dit is iets aan de hoge kant, maar de selectie waarmee ik rij kan het hebben.

Nadat ik het profiel van het landschap had uitgesneden, heb ik aan een van de potten witte lijm van Berka wat bruin pigment toegevoegd. Ik heb dit mengsel over de graslanden uitgesmeerd en zaagsel met diverse natuurlijke tinten uitgestrooid. Het Heki-gras heb ik later uitgestrooid tot het geheel mij natuurlijk genoeg leek.

 
De gehele baan, toen deze net klaar was, 2009.
Uitzicht over de gehele baan 

De achtergrond-foto

... is samengesteld met de afbeeldingen van de CD met achtergronden van Busch 2870 CD-Rom "Hintergründe für Modellbauanlagen". Op deze CD staan twee op elkaar aansluitende afbeeldingen van luchten. Daarop heb ik heb ik het meest vlakke landschap geplakt wat voorhanden was. Dit landschap heb ik gespiegeld om zo de gehele lengte te gebruiken. Op de voorkant heb ik op de plaats waar bomen staan ook bomen geplakt. Ik heb de afbeelding in A4-delen opgeslitst en afgedrukt op fotopapier. Dit heb ik weer op karton geplakt en aan de muur bevestigd met opgerold afplakband. N.b. dit blijkt geen duurzame oplossing.

 
Het afdrukken van de achtergrond was een perfecte demonstratie van het fenomeen TCO (Total Costs of Ownership): Een kleuren-cartridge kost rond de 20 euro: een vijfde van de prijs van de gehele combi-printer. Het afdrukken van de achtergrond was voldoende om een nieuwe kleuren-cartridge bijna leeg te krijgen.

Voor de scheiding tussen station en fiddle yard heb ik een plaat van 4mm meubelplaat gebruikt. Deze plaat is gekneld tussen het isolatieschuim. Op de plaats waar het spoor loopt heb ik een rechthoekig gat gezaagd. Het gat is verscholen achter de locomotief-loods en een rij hoge bomen.VK Kever voor overweg

Elektrotechniek

De gehele baan is analoog. De belangrijkste wissels zijn elektrisch bedienbaar, net als de ontkoppelaars die wat meer naar achteren liggen of waarvan de spoelen zijn verstopt. Alle overige wissels en ontkoppelaard zijn handbediend. De weinige bedrading heb ik weggewerkt in uitgesneden sleuven in het piepschuim. Deze sleuven zijn bij het afwerken weer gedicht. Via de uitsparing tussen scenery en achtergrondplaat loopt de draadbundel naar de bediening.

Fiddle yard

Achter de achtergrond bevindt zich "de rest van de spoorlijn". Hier is dat een fiddle yard, een plaats waar je treinen samenstelt en afbreekt.

Na een constructie met wissels en later zelfs een draaischijf, is het nu teruggebracht naar een enkel spoor met een ontkoppelrail en een onderbroken sectie aan het einde. Daar staat de meest gebruikte locomotief. Naast het spoor liggen rails om de wagons en de overige locomotieven op neer te zetten.

De eerste versie van de fiddle yard, 2009
De eerste versie van de fiddle yard

De huidige fiddle yard. Nu verlicht door een led-strip. Met zwart foto-papier een lichtsluis samengesteld. Nu alleen nog een front-plaat maken, zodat alles stofvrij blijft.
De huidige fiddle yard

En verder

... is er nog genoeg te doen.
  • Op diverse plaatsen is de scenery niet geheel afgewerkt.
  • De weg aan de zijkant rijdt zo de weide op de achtergrond in. Ik zou de weg kunnen aanpassen of een goed plaatje kunnen vinden waardoor de weg wel doorloopt.
  • Alle gebouwen kunnen nog verouderd worden, zodat de plastic-tint er af is.